top of page
Grönsaksträdgård

GAPS på svenska

GAPS på svenska

Nu är den här! Dr Natasha Campbell McBride´s första bok ut på svenska. Det är "Gut and Psychology Syndrome" även benämnd GAPS. På svenska heter den  "Kopplingen mellan mage/tarm och hjärnan". 

Boken förklarar orsaken till många av våra psykiska problem. Dr Natasha visar på hur vi kan läka vår kropp på ett naturligt sätt med hjälp av kosten och hon övertygar oss om vikten av en naturlig kosthållning, bort från kemiska tillsatser i vår mat. Denna bok är verkligen banbrytande och har hjälpt många tusentals familjer runt om i världen. Du får förståelse varför det är som det är och med det hopp och motivering att kunna göra något åt det. Du får steg hur du ska göra och många recept. Mycket läsvärd!

I en uppföljande bok beskriver hon våra fysiska problem och hur de härrör från samma obalans i matsmältningen. Åtgärderna är de samma så man kan köpa denna bok och finna råd för hur man läker även sina fysiska åkommor.

Boken ges ut på Isaberg Förlag. Jag som haft äran att få översätta den säljer den här i min webbutik och är du i Halmstad kan du hämta den hos mig. 

Det kommer också en officiell bokrelease den 3.e september med föreläsningar hos Akademibokhandeln, Storgatan i Halmstad. Håll utkik efter den här eller anmäl dig gärna på nyhetsbrev så får du veta mer om när den kommer: anna@heladig.org 

Dr Natasha Campbell Mcbride är skaparen till GAPS, vilket står för Gut And Psychology Syndrome och Gut And Physiology Syndrome.

Sedan den första utgåvan kom ut 2004 har GAPS-konceptet blivit ett globalt fenomen. Människor över hela världen har använt GAPS Näringsprotokoll för att läka både fysiska och psykiska sjukdomar.

Boken har översatts till 24 olika språk och har sålts i mer än 300 000 exemplar.

Dr Natasha Campbell McBride.jpg

Dr Natasha Campbell-McBride grundade 1998, The Cambridge Nutrition Clinic. Som förälder till ett barn som helt återhämtat sig från en allvarlig inlärningsproblematik, var hon mycket medveten om de svårigheter som andra föräldrar liksom hon ställs inför, och hon har ägnat mycket av sin tid åt att hjälpa dessa familjer. Hon insåg att kost spelar en avgörande roll för att hjälpa barn och vuxna att övervinna sina funktionsnedsättningar, och har banat väg för användningen av probiotika inom detta område.

 

Hennes vilja att dela med sig av sin kunskap har resulterat i att hon bidragit till många publikationer, samt presenterat vid internationella seminarier och konferenser om inlärningssvårigheter och matsmältningsstörningar. Denna bok sammanfattar hennes erfarenhet och kunskap och innehåller hennes senaste arbete.

 

Hon anser att sambandet mellan fysisk och psykisk hälsa, den mat och dryck som vi intar, och tillståndet i vårt matsmältningssystem är absolut, och resultaten av hennes arbete har stöttat hennes ståndpunkt i denna fråga. På hennes klinik diskuterar föräldrarna alla aspekter av sitt barns tillstånd, trygga i vetskapen om att de inte bara pratar med en professionell utan med en person som har levt sin erfarenhet. Hennes djupa förståelse för de utmaningar de står inför gör att hennes råd är i en klass för sig.

 

Natasha Campbell-McBride har en läkarexamen i medicin och forskarutbildning i både neurologi och human nutrition. På sin klinik i Cambridge är hon specialiserad på Nutrition för barn och vuxna med beteendestörningar och inlärningssvårigheter samt vuxna med störningar i matsmältnings- och immunsystemet.

Ett urval ur innehållet:

Alla sjukdomar börjar i matsmältningssystemet

Immunförsvaret

Vad kan skada matsmältningens flora

Sambandet mellan matsmältningen och hjärnan

Schizofreni

Epilesi

Ätstörningar

Diskussion om kost

Introduktionskost

GAPS kost

Recept

Det är matdags! Åh, nej!

Tillskott

Avgiftning

Öroninfektioner

Förstoppning

Att få en ny bebis i GAPS-familjen

Linköpings Universitet har tillsammans med forskare vid University of Florida undersökt störningar i bakteriefloran i tarmen under de första levnadsåren och sett att det är kopplat till diagnoser som autism och ADHD senare i livet.

Autism och adhd kopplas till störd tarmflora mycket tidigt i livet - Linköpings universitet (liu.se)

Detta är vad Dr Natasha Campbell McBride har som slutsats i sin bok. Åtgärderna är för att normalisera tarmfloran och därigenom låta kroppen läka ut sjukdomarna.

Forskarna vid Linköpings Universitet och University of Florida har också sett sambanden med en onormal bakterieflora i tarmen och barnreumatism.

Störningar i tarmfloran många år före barnreumatism - Linköpings universitet (liu.se)

Också detta är helt enligt Dr Natashas resonemang. Hon har sett det i sin egen praktik och i sin forskning att allt börjar i matsmältningen.

Hemodlade grönsaker

Dr Natasha Campbell-McBride ska gratuleras till att ha sammanställt en så väl underbyggd och provokativ bok. Jag kan varmt rekommendera den.

Dr Basant K Puri, Consultant Psychiatrist, Imperial College, London, UK

 

Dr Campbell-McBride har gjort ett utmärkt arbete med att sammanfatta de näringsmässiga biokemiska sambanden med psykiatriska och neurologiska sjukdomar och mag-tarmfunktionen. Boken är full av värdefulla och intressanta fakta som kan användas av människor för att optimera hälsan för sig själva och sina barn.

Dr. William Shaw, Ph.D., Great Plains Laboratories, Kansas, USA

 

Boken innehåller grundläggande information för nybörjaren samt fördjupad information för för dem som befinner dig på en avancerad nivå. Tack till Dr Campbell-McBride för att du har skrivit den här boken.

Dr. Stephen M. Edelson, Ph.D., Centre for the

Study of Autism, Oregon, USA

bottom of page